Briga o oralnom zdravlju

Briga o oralnom zdravlju

 

Oralno zdravlje je od suštinskog značaja za naše opšte zdravlje i kvalitet života.

Oralno zdravlje doprinosi našem fizičkom, mentalnom i socijalnom blagostanju.

Oralno zdravlje podrazumeva sposobnost da govorimo, smejemo se, mirišemo, žvaćemo, dodirujemo, gutamo, osećamo ukuse, izrazima lica pokazujemo osećanja i emocije, sa samopouzdanjem, bez bola, neprijatnosti i oboljenja.

 

Dobro oralno zdravlje celog života sačuvaćete pravilnim održavanjem oralne higijene i redovnim posetama stomatologu.

Samo stomatolog ima znanje i stručnost da proceni stanje vašeg oralnog zdravlja.

Stomatolog će vam pomoći i motivisati vas da ustanovite rutinu svakodnevnog održavanja oralne higijene i savetovati vas o intervalima preventivnih kontrolnih pregleda.

Očuvanje dobrog oralnog zdravlja treba da postane vaše doživotno opredeljenje.

Oralno zdravlje doprinosi opštem stanju zdravlja i blagostanja.

Zubobolja, nedostatak zuba ili infekcija mogu uticati na govor, ishranu i društveni život, na kvalitet života uopšte.

Sve veći broj naučnih istraživanja ukazuje na vezu između oralnih oboljenja i nekih drugih oboljenja.

Oralna oboljenja mogu dovesti do pogoršanja nekih drugih oboljenja pa je održavanje oralnog zdravlja veoma važno za zdrav život. Briga o zdravlju zuba i usta treba da bude opredeljenje za ceo život.

Ono što sami treba da uradite

Vaši prirodni zubi su najbolji zubi koje ćete ikad imati zato ih treba sačuvati za ceo život. Zubi se ne kvare zbog toga što starimo nego zbog toga što zanemarujemo oralnu negu.

Vaš stomatolog će učiniti sve što je u njegovoj moći da ne izgubite nijedan zub. Ali i vi morate učiniti sve što je u vašoj moći dobrom oralnom higijenom i redovnim posetama stomatologu.

Ovde ćete pronaći savete o tome šta je neophodno da vi uradite da bi vaši zubi i vaše desni bili zdravi, zašto su ti postupci važni i kako se to radi pravilno.

Četkanje zuba

Redovno i temeljno pranje zuba četkicom je veoma važan postupak u prevenciji karijesa i oboljenja desni. Pranjem zuba uklanjamo zubni plak i bakterije izazivače karijesa i upale desni. Zube treba prati najmanje dva puta dnevno, obavezno pre odlaska na spavanje. Pranje zuba nije komplikovan postupak ali postoji pravilno i nepravilno pranje zuba.

Kako pravilno prati zube:

 • Četkicu postaviti pod uglom od 45o u odnosu na zube. Vlakna četkice usmeriti ka liniji dodira desni i zuba. Nežnim, masirajućim pokretima gore-dole četkati zube. Ne strugati jako jer, kao posedica preteranog struganja, može doći do vidljivog povlačenja desni.
 • Četkati svaku površinu svakog zuba- griznu površinu, površinu prema obrazima i površinu prema jeziku.
 • Ne prati zube na brzinu. Temeljno pranje zuba traje najmanje 2-3 minuta. Proverite koliko dugo vi perete zube.
 • Menjajte rutinu pranja zuba. Ukoliko svaki put na isti način perete zube onda ćete i nepravilnost u pranju svakoga dana ponavljati. Zato promenite rutinu.
 • Koristite mekane četkice zaobljenih vlakana. Kvalitetna četkica pere bolje. Odaberite oblik I veličinu koji će vam omogućiti pristup svakom zubu. Postoji mnogo različitih tipova četkica. Najbolji savet koju da odaberete će vam dati vaš stomatolog. Četkicu je neophodno menjati bar svaka tri meseca.
 • Ne koristite tuđu četkicu da ne bi došlo do prenošenja bakterija i virusa. Svaki član porodice treba da ima svoju četkicu.
 • Nakon četkanja, četkicu isprati pod jakim mlazom vode, postaviti je uspravno da se osuši do sledećeg pranja zuba.
 • Odložene četkice članova porodice ne treba da se dodiruju kako bi se sprečilo prenošenje virusa prehlada i gripa sa jedne na drugu.

Čišćenje pomoću konca za zube

Zubnim koncem uklanjaju se ostaci hrane i zubne naslage sa površina koje nisu dostupne četkici- površine ispod linije desni i duboko između zuba. Bez korišćenja konca jedna trećina površine zuba ostaje neočišćena.

 • Potrebno vam je oko 45 cm konca.
 • Namotajte konac oko srednjih prstiju tako da vam ostane 3-5 cm konca kojim ćete čistiti zube.
 • Uvucite konac između zuba i savijte ga u C oblik oko baze zuba ispod desni i čistite nežnim povlačenjem konca ka griznim površinama 2-3 puta.
 • Čistite obe površine svakog zuba i ne zaboravite poslednji zub u nizu i njegovu zadnju površinu. Za svaki zub koristite novu, čistu sekciju konca.

Problemi prilikom upotrebe konca

Kada počnete da koristite konac može se dogoditi da desni krvare. Krvarenje najčešće prestaje nakon nekoliko dana upotrebe konca. Ukoliko se krvarenje nastavi posetite vašeg stomatologa.

Konac se može pokidati prevlačenjem preko stare plombe ili neravne ivice zuba. Upotrebite drugu vrstu konca ili dentalnu traku. Tražite savet i preporuku od vašeg stomatologa. Ukoliko se konac i dalje kida posetite vašeg stomatologa, možda je neophodno promeniti plombu.

Pravilna ishrana

Za opšte zdravlje i za oralno zdravlje veoma je važno kako se hranimo.

Izbalansirana ishrana treba da sadrži:

 • Voće i povrće;
 • Žitarice;
 • Mlečne proizvode-sir, mleko, jogurt;
 • Goveđe meso bez masnoće, piletinu, ribu, jaja, pasulj, grašak, mahunarke-sve su to izvori proteina;
 • Velike količine vode;

Trebalo bi izbegavati:

 • Sve vrste slatkiša i zaslađenih napitaka (ako već jedete slatkiše izbegavajte one koji se lepe za zube; ako jedete slatkiše nosite sa sobom četkicu za zube i nakon konzumiranja slatkiša operite zube ili bar isperite usta vodom ili pojedite neko voće ili povrće)
 • Krekere i čips koji su bogati skrobom;
 • Zaslađene napitke;
 • Alkoholna pića;

Kako prepoznati problem

Navodimo neke od uobičajenih dentalnih problema. Ukoliko uočite neki od njih posetite stomatologa.

Neprijatan zadah iz usta koji ne nestaje

Uzrok može biti oboljenje desni, hrana, piće, pušenje, lekovi koje uzimate, neko opšte oboljenje. Ukoliko neprijatan zadah ne nestaje nakon četkanja zuba i jezika i čišćenja koncem posetite stomatologa.

Vaše desni krvare tokom četkanja zuba i upotrebe konca za zube

Ako ste tek počeli da koristite konac za zube blago krvarenje je normalno ali ukoliko desni krvare svaki put kad četkate zube morate posetiti stomatologa.

Suva usta

Kod žena u menopauzi može se javiti ovaj problem. Suva usta su propratna pojava kod upotrebe nekih lekova. Suva usta mogu izazvati dentalne probleme pa je neophodno o tome razgovarati sa stomatologom.

Osećaj pečenja sluzokože usta ili bolna sluzokoža

Može biti posledica neodgovarajuće protetske nadoknade, nošenja proteze noću, neodgovarajuće ishrane pa je neophodno konsultovati stomatologa koji će utvrditi uzrok.

Zub koji se malo klati

Može biti posledica oboljenja desni ili posledica udarca. Obavezno se obratiti stomatologu.

Zub je osetljiv na: vruće, hladno, slatko, pritisak

Zub postaje osetljiv iznenada ili se osetljivost pogoršava tokom dužeg vremenskog perioda. Ovo može biti znak oboljenja zuba pa je neophodno posetiti stomatologa odmah.

Krvarenje koje ne možete objasniti, rana u ustima koja ne zarasta 7-10 dana, bele ili crvene fleke na sluzokoži usta

Odmah se obratite stomatologu.

Svi saveti na ovim stranicama su opšte prirode i imaju informativni i edukativni karakter. Nijedna informacija na ovim stranicama ne može zameniti savete i profesionalnu negu koje ćete dobiti isključivo od vašeg stomatologa, koji ima znanje i stručnost da dijagnostikuje i sanira probleme vazane za vaše oralno zdravlje.