Hitni slučajevi

Preventivne mere u sprečavanju povreda oralne regije su podjednako važne za oralno zdravlje kao i dobra higijena i redovne posete stomatologu.

Jednostavnim merama prevencije možete izbeći povrede.

Preventivne mere za odrasle:

Ne žvaćite tvrdu hranu koja može polomiti zub- led, zrna kokica, tvrde bombone.

Koristite makaze, a ne zube za kidanje traka i konca.

Ukoliko učestvujete u nekim sportskim ili rekreativnim aktivnostima nosite štitnik za zube da sprečite povrede zuba, jezika, usana, obraza.

Preventivne mere za decu:

Roditelji evo nekoliko saveta kako da sprečite povređivanje kod dece:

Kada se voze u kolima uvek koristite sedište za dete, a stariju decu propisno vežite pojasom.

Bebe zagrizu sve što im dođe u ruke. Držite van njihovog domašaja sve što im može polomiti zub.

Kada uče da hodaju bebe mnogo padaju- proveravajte njihove zubiće i ako primetite neku promenu odmah odvedite dete stomatologu.

Ukoliko se vaše dete bavi sportom tražite od stomatologa vašeg deteta da mu izradi štitnik za zube koji će ga u isto vreme štititi i od preloma vilica, povreda vrata, povreda jezika; štitnik za zube treba vašem detetu da postane dobra navika kao vezivanje pojasa u automobile ili nošenje kacige tokom vožnje bicikla ili rolera.

Photo by Soroush Karimi on Unsplash

Incidenti se ipak dešavaju i u takvim situacijama je važno je da znate kako da postupite.

Izbijeni zub

Ukoliko je izbijen stalni zub vaš stomatolog će možda moći da ga vrati I sačuva mu funkciju. Morate reagovati brzo. Izbijeni zub držite za krunicu, ne za koren da se ne oštete ligamenti. Isperite ga vodom, ne ribajte ga. Stavite ga u neku posudicu sa fiziološkim rastvorom ili hladnim mlekom i odmah idite kod vašeg ili kod najbližeg stomatologa. Ukoliko krvarite iz rane pritisnite je zamotuljkom gaze i zagrizite. Ukoliko stignete do stomatologa za desetak minuta velike su šanse da vaš zub bude uspešno vraćen na svoje mesto.

Okrnjen ili slomljen zub

Okrnjen ili slomljen zub uvek može biti spasen. Odmah idite kod vašeg stomatologa. Ako je moguće, ponesite polomljeni deo zuba. Vaš stomatolog će se, u zavisnosti od toga koliko je zub okrnjen, odlučiti za proceduru kojom će vam sačuvati zub.

Povrede jezika ili usne

U slučaju krvarenja čistom maramicom ili gazom pritisnite mesto koje krvari. Ako je usna otečena na otok stavite led. Odmah idite u dežurnu hitnu službu.

Mogući prelom vilice

Odmah idite u dežurnu hitnu službu. Na putu do tamo držite led na povređenom mestu da sprečite oticanje.

Zubobolja

Zub boli kada je nerv iritiran zbog karijesa, infekcije, povrede. Pozovite stomatologa, objasnite simptome i zamolite da budete primljeni što pre. U međuvremenu možete olakšati bol i popiti neki od lekova protiv bolova koji će vam preporučiti farmaceut u apoteci. Nikada ne stavljajte lek u zub ili na desni.

Svi saveti na ovim stranicama su opšte prirode i imaju informativni i edukativni karakter. Nijedna informacija na ovim stranicama ne može zameniti savete i profesionalnu negu koje ćete dobiti isključivo od vašeg stomatologa, koji ima znanje i stručnost da dijagnostikuje i sanira probleme vazane za vaše oralno zdravlje.