Komplikacije oralnog zdravlja

Ovde ćete pronaći neke informacije o komplikacijama oralnog zdravlja i njihovoj terapiji.

Oboljenja

Oboljenja usta i zuba, od karijesa do karcinoma, predstavljaju ozbiljnu pretnju oralnom i opštem zdravlju. Sve više istraživanja pokazuje da je moguća veza između oralnih oboljenja i nekih drugih zdravstvenih problema npr. oboljenja srca. Bez redovne kontrole stanja oralnog zdravlja kod stomatologa, oboljenja zuba i usta mogu ostati neotkrivena i prouzrokovati ozbiljne posledice na oralno i opšte zdravlje.

 • Gingivitis

Gingivitis-zapaljenje desni, nastaje kao posledica loše oralne higijene-taloženja mekih i čvrstih naslaga na površini zuba. Može da se javi i u trudnoći, pubertetu, menopauzi, usled hormonskih promena, zatim kao posledica dijabetesa i uzimanja nekih lekova.

Manifestuje se otečenim, crvenim, bolnim desnima koje krvare spontano ili na najmanji dodir. Nije destruktivno oboljenje i uspešno se leči uklanjanjem uzroka i sprovođenjem pravilne oralne higijene.

Ukoliko se ne leči postaje hrončno oboljenje koje napreduje u smeru povlačenja desni, ogoljavanja vratova zuba, gubitka kosti i stvaranja parodontalnih džepova, propadanja potpornih tkiva zuba, labavljenja zuba i njihovog gubitka.

Da bi se izbeglo oboljevanje od gingivitisa neophodno je pravilno održavanje oralne higijene-pranje zuba i jezika dva puta dnevno, čišćenje koncem jednom dnevno, redovne posete stomatologu, redovno profesionalno čišćenje zuba radi uklanjanja nevidljivh naslaga i kamenca, poseta stomatologu u slučaju prvih znakova zapaljenja desni- krv na četkici za zube i koncu.

 • Parodontopatija

Parodontopatija je oboljenje potpornog tkiva zuba-parodoncijuma, specijalizovanog tkiva koje okružuje koren zuba i vezuje ga za kost. Često se razvija sporo, bez bola, pa ne primećujete znake oboljenja dok stanje ne postane ozbiljno uz opasnost da izgubite zub.

Izazivač parodontopatija je zubni plak- bezbojne naslage koje se talože na zubima i uklanjaju se jedino mehaničkim čišćenjem četkicom. Neuklanjanjem zubnog plaka sa površine zuba stvaraju se uslovi za taloženje soli iz pljuvačke u njemu i nastajanje zubnog kamenca. Zubni kamenac postaje mesto za nakupljanje zubnog plaka i onemogućava oralnu higijenu, a u isto vreme vrši mehanički pritisak na desni. Zubni kamenac se ne može ukloniti pranjem zuba četkicom. Posledica neuklanjanja zubnog kamenca je najpre upala desni. Dalje zanemarivanje ovih stanja će dovesti do postepenog propadanja kosti vilice u kojoj su smešteni zubi i zub će početi da labavi i da se pomera, a sledeća faza je ispadanje zuba.

Na nastanak parodontopatije može uticati i nepravilan položaj zuba čija je posledica nepravilan zagrižaj.

Dobra vest je da oboljevanje od parodontopatije može da se spreči.

Prva i osnovna mera je redovno održavanje oralne higijene (pranje zuba dva puta dnevno četkicom i čišćenje koncem jednom dnevno) i redovne posete stomatologu. Stomatolog će pre vas uočiti znake rizika za nastanak parodontopatije i preduzeti sve neophodne tretmane da do toga ne dođe.

Ono što sami možete uočiti je promena boje desni, crvenilo desni oko zuba, krvarenje desni prilikom svakog pranja zuba, metalni ukus u ustima, neprijatan zadah iz usta koji ne nestaje, sjajne, natečene i bolne desni, osetljivost na nadražaje bez vidljivog razloga. Sve ovo su razlozi da posetite stomatologa.

 • Karijes

Karijes je oboljenje tvrdih zubnih tkiva- gleđi, dentina, cementa, napreduje progresivno, prodire u dubinu i širinu i razara zub. Kada bakterije iz naših usta rastvore šećere iz hrane koju unosimo, stvara se kiselina koja nagriza gleđ. Češće se javlja u detinjstvu ali i kod odraslih, kod kojih je češći sekundarni karijes- karijes oko stare plombe i karijes korena zuba-najčešće u vratu zuba kada dođe do povlačenja desni.

Kada odete na kontrolni pregled kod stomatologa, on će pažljivo pregledati vaše stare plombe i može predložiti zamenu novom ukoliko ustanovi promene na rubovima plombe. Ukliko uoči promenu boje i male defekte na površini nekog zuba može se odlučiti da prati promenu neko vreme ili će se odmah odlučiti za postavljanje plombe. Ponekad će vam uraditi rendgen snimak zuba za bolju dijagnostiku.

Nelečeni karijes vodi infekciji zubnog nerva, bolovima i sve komplikovanijim tretmanima lečenja, a krajnja posledica nelečenog karijesa je gubitak zuba.

 • Oralni karcinom

Oralni karcinom je jedan od najčešćih karcinoma glave i vrata. Iako je lokalizovan u regiji koja je dostupna pregledu golim okom i može se otkriti vrlo rano to se najčešće ne događa pa uprkos razvoju različitih metoda lečenja ima visoku stopu smrtnosti. Najveći rizik oboljevanja je kod osoba starijih od 40 godina. Vaš stomatolog ima znanje i stručnost da prepozna rane znake oboljenja i pomogne vam u razumevanju rizika i daljem tretmanu.

Znaci i simptomi oralnog karcinoma:

 • Bele ili tamno crvene fleke u ustima, na usnama, jeziku;
 • Čvorići ili promene u teksturi ili boji tkiva usne šupljine;
 • Krvarenje, peckanje, ranice koje ne zarastaju;
 • Otežano gutanje, promena ukusa;

Faktori rizika za oboljevanje od oralnog karcinoma su:

 • Pušenje
 • Konzumiranje alkohola
 • Oralni seks
 • Dugotrajno, ponavljano izlaganje usana suncu
 • Nezdrava ishrana

Preventivne mere:

 • Redovno posetećujte stomatologa
 • Prestanite da pušite
 • Ograničite upotrebu alkohola
 • Ograničite izlaganje suncu i koristite zaštitne kreme za usne
 • Jedite zdravu hranu-mnogo voća i povrća
 • Redovno pregledajte vaša usta i u slučaju da primetite bilo kakvu promenu odmah posetite svog stomatologa

Terapija zavisi od stadijuma kada je tumor dijagnostikovan

 • Hirurško uklanjanje tumora
 • Hemoterapija i zračenje

Svi saveti na ovim stranicama su opšte prirode i imaju informativni i edukativni karakter. Nijedna informacija na ovim stranicama ne može zameniti savete i profesionalnu negu koje ćete dobiti isključivo od vašeg stomatologa, koji ima znanje i stručnost da dijagnostikuje i sanira probleme vazane za vaše oralno zdravlje.