Odrasli do 40

Oralno zdravlje odraslih do 40 godina starosti

Pexels photo by joel carter

Rizik od karijesa postoji u svim životnim dobima. Nelečeni karijes može dovesti do infekcije korenskog kanala, oštećenja kosti vilice i gubitka zuba.

U svakom životnom dobu oralna higijena je ključna za dobro oralno zdravlje.

Perite zube dva puta dnevno, čistite ih koncem jednom dnevno. Redovno posećujte stomatologa. Hranite se zdravo. Smanjite unos “grickalica” između glavnih obroka.

Pravilna nega

Pranje zuba četkicom dva puta dnevno je svakodnevna rutina održavanja dobre oralne higijene. Veličina i oblik četkice treba da odgovara vašim ustima kako bi svi delovi bili dostupni čišćenju. Menjajte četkicu svaka tri meseca. Koristite paste za zube sa fluoridima.

Koristite konac za zube za čišćenje zubnog plaka sa onih površina zuba koje su nedostupne četkici. Uklanjanjem plaka sa svih površina zuba sprečavate stvaranje kamenca koji se može ukloniti jedino profesionalnim čišćenjem zuba u stomatološkoj ordinaciji.

Posećujte stomatologa redovno.

Problemi

Infekcija nerva u korenskom kanalu (zubne pulpe) je posledica nelečenog karijesa. Obolela pulpa mora biti izvađena iz korenskog kanala kako se infekcija ne bi ozbiljnije komplikovala. Nakon uklanjanja nerva iz korenskog kanala stomatolog čisti kanal od infekcije i zatvara ga odgovarajućim materijalom. Nakon toga može vam predložiti izradu keramičke krunice kako bi ojačao vaš zub.

Osetljivost zuba na nadražaje (hladno, toplo, kiselo) može biti posledica karijesa, povlačenja desni I ogolelih vratova zuba, istrošenih starih plombi, abradiranih zuba (istanjena gleđ).

Razgovarajte sa stomatologom o tom problem i on će otkriti uzrok I preporučiti terapiju.

Stomatolog vam može preporučiti paste namenjene osetljivim zubima.

Bruksizam ili škripanje zubima se najčešće dešava u snu, protiv vaše volje, a često ga uopšte niste svesni. Upozore vas vaši najbliži. Obratite se stomatologu ako ste svesni ovog problema jer nelečeni bruksizam može izazvati ozbiljna oštećenja na zubima i u viličnom zglobu (temporomandibularnom zglobu). Temporomandibularni zglob je jedan od najsloženijih zglobova našeg organizma. Poremećaju u ovom zglobu mogu rezultirati jakim bolovima I poremećajem u funkciji zgloba. Ako osetite bolove u predelu zgloba, koji se nalazi tačno ispred uva, obratite se stomatologu koji će nakon dijagnostike predložiti terapiju.

Pravilna ishrana za oralno zdravlje

Pravilna ishrana je važna podjednako za vaše opšte zdravlje i za vaše oralno zdravlje.

Zdravo se hranite ako vašu ishranu čine

  • Voće i povrće
  • Žitarice
  • Mlečni proizvodi
  • Nemasne belančevine- goveđe, pileće meso, riba, jaja, mahunarke, pasulj, grašak.

Izbegavajte lepljivu hranu, krekere, slatkiše, zaslađene napitke. Umesto njih jedite voće i pijte vodu.

Svi saveti na ovim stranicama su opšte prirode i imaju informativni i edukativni karakter. Nijedna informacija na ovim stranicama ne može zameniti savete i profesionalnu negu koje ćete dobiti isključivo od vašeg stomatologa, koji ima znanje i stručnost da dijagnostikuje i sanira probleme vazane za vaše oralno zdravlje.