Proizvodi za oralnu higijenu

Pexels Photo

Postoji mnogo različitih proizvoda za održavanje oralne higijene.

Savete o tome koji su najbolji proizvodi za vas dobićete od vašeg stomatologa.

Četkice za zube

Pixabay Photo

Koja je najbolja četkica za zube?

Preporučuje se da odrasli koriste četkice za zube sa malom ili srednjom veličinom glave, mekanih ili srednje mekanih vlakana (oznake na proizvodu su najčešće na engleskom- “soft” i “medium”) koja su zaobljena i izrađena od najlona.

Za decu se preporučuju četkice za zube sa malom glavom i mekanim vlaknima, zaobljenim na vrhu, izrađenim od najlona. Na tržištu se nalazi mnogo četkica za zube namenjenih različitim uzrastima dece i dizajniranih tako da stimulišu decu da ih koriste. Kod dece mlađe od 7 godina potrebno je da roditelji nadgledaju pranje zuba.

Električne četkice za zube?

Neki radije koriste električne četkice za zube koje su veoma pogodne ukoliko postoji neka ograničenost u pokretima pa je četkanje zuba teško pravilno sprovesti. Električne četkice čiji radni deo pulsira ili oscilira su mnogo efikasnije.

Paste za zube

Postoji mnogo različitih pasti za zube proizvedenih za različite potrebe- za negu desni, za osetljive zube, za pušače, paste sa antibakterijskim dejstvom. Vaš stomatolog će vam preporučiti odgovarajuću pastu za zube u skladu sa vašim potrebama.

Većina pasti za zube sadrže fluoride za koje je dokazano da značajno redukuju pojavu karijesa. Zbog toga se preporučuje upotreba pasti za zube koje sadrže fluoride.

Sa svojim stomatologom razgovarajte o preporučenim koncentracijama fluorida u pasti za zube za vas i vašu decu.

Interdentalne četkice, konac i trake za zube, tuševi za zube

Čišćenje površina zuba koje nisu dostupne četkicama za zube je takođe važno. Razgovarajte o tome sa vašim stomatologom koji će vam preporučiti dodatne proizvode za čišćenje interdentalnih površina i obučiti vas kako se ovi proizvodi koriste.

Osobe koje imaju mostove ili dentalne implantate koriste tuševe za zube čiji je mlaz vode pod pritiskom i veoma su efikasni u ovim slučajevima. Razgovarajte o ovim proizvodima sa svojim stomatologom.

Tečnosti za ispiranje usta

Kao deo svakodnevne dentalne higijene koriste se i tečnosti za ispiranje usta.

Postoji mnogo različitih tečnosti za ispiranje usta pa o tome koja je najbolja za vaš slučaj razgovarajte sa vašim stomatologom.

Sredstva za pranje dentalnih proteza

Dentalne proteze je neophodno prati četkicama i pastama koje su za to namenjene. Vaš stomatolog će vam prilikom predaje takve protetske nadoknade preporučiti odgovarajuće četkice i paste i obučiti vas kako da negujete vaše proteze.

Svi saveti na ovim stranicama su opšte prirode i imaju informativni i edukativni karakter. Nijedna informacija na ovim stranicama ne može zameniti savete i profesionalnu negu koje ćete dobiti isključivo od vašeg stomatologa, koji ima znanje i stručnost da dijagnostikuje i sanira probleme vazane za vaše oralno zdravlje.