Tinejdžeri

Oralno zdravlje tinejdžera

 

Photo by freestocks.org on Unsplash

Karijes nije samo dečje oboljenje. Javlja se u svim uzrastima. Da biste sačuvali lepotu osmeha perite zube dva puta dnevno, čistite ih koncem za zube jednom dnevno. Posećujte redovno stomatologa i ako nemate problem. Izbegavajte sve zaslađene napitke i slatkiše.

Pravilna nega

Da biste izbegli karijes perite zube dva puta dnevno pastama koje sadrže fluoride. Koristite konac za zube jednom dnevno. Posećujte stomatologa redovno.

Ako imate mnogo obaveza ne dozvolite da dođete u iskušenje da preskočite neku od ovih obaveza.

Razgovarajte sa vašim stomatologom o zalivačima fisura. To su proizvodi koji se nanose na grizne površine zuba i štite ih od karijesa.

Razgovarajte sa vašim stomatologom o dodatnim tretmanima fluorisanja zuba. Stomatolog će proceniti da li su vam ovi tretmani neophodni, da li je rizik od pojave karijesa kod vas povećan.

Ukoliko se bavite nekim sportom, vozite rolere ili skejt, razmislite o nošenju štitnika za zube koji će vas štititi od mogućih povreda zuba, jezka, usana, vilica. Razgovarajte sa vašim stomatologom o tome da vam izradi štitnik za zube.

Pirsing usana, jezika ili bilo kog dela usta se nikako ne preporučuje.

Nemojte pušiti.

Problemi

Nepravilnosti u položaju zuba i nepravilan zagrižaj mogu se popraviti ortodontskim aparatima- bravicama ili pokretnim apartatima.

Nepravilan položaj zuba i zagrižaj može vam pričinjavati problem tokom žvakanja i održavanja higijene zuba.

Razgovarajte sa vašim stomatologom o tome koja vrsta ortodontskog aparata je najbolje rešenje za vas.

Pušenje je štetno za zdravlje pa i za vaše oralno zdravlje. Ova loša i štetna navika dovodi do

  • Prebojavanja zuba i jezika
  • Utiče na osećaj ukusa i mirisa
  • Dovodi do lošeg zadaha iz usta
  • Oboljenja desni i gubitka zuba
  • Karcinoma

Pirsing jezika ili usana može biti veoma opasan za vaše zdravlje. Milioni bakterija se nalaze u vašim ustima pa je lako moguća pojava ozbiljnih infekcija i otoka koji mogu biti i tako veliki da zatvore disajne puteve i ugroze vaš život. Odlomljeni delovi nakita mogu dospeti u vaše disajne puteve I ugroziti vam život.

Upotreba metamfetamina izuzetno snažnih stimulatora centralnog nervnog sistema izaziva ekstremnu zavisnost, visok krvni pritisak, povišenu temperatutru, nepravilan rad srca, trajna oštećenje mozga i razarajući karijes zuba.

Ne dozvolite sebi da postanete zavisnik od ove ili bilo koje druge droge, ne samo zbog oralnog zdravlja.

Pravilna ishrana za oralno zdravlje

Photo Unsplash

Pravilna ishrana je važna za vaše opšte zdravlje i za zdravlje vaših usta i zuba.

Ne jedite mnogo slatkiša i ne pijte zaslađene napitke.

Pravilna ishrana sadrži

  • Voće i povrće
  • Žitarice
  • Mlečne proizvodeOralno zdravlje tinejdžera
  • Nemasne protein- nemasno goveđe meso, piletina, riba

Izbegavajte “grickalice” iako im je teško odoleti. Pokušajte da umesto njih izaberete voće, jogurt, nemasne sireve, sveže povrće. Ako žvaćete žvakaće gube nega to budu one bez šećera.

Ako nosite fiksni ortodontski aparat (bravice) poslušajte savet vašeg stomatologa o tome koju hranu da izbegavate da ne dođe do oštećenja aparata. Vodite računa o higijeni zuba tokom perioda nošenja bravica. Uputstva i specijalne četkice dobićete od stomatologa.

Svi saveti na ovim stranicama su opšte prirode i imaju informativni i edukativni karakter. Nijedna informacija na ovim stranicama ne može zameniti savete i profesionalnu negu koje ćete dobiti isključivo od vašeg stomatologa, koji ima znanje i stručnost da dijagnostikuje i sanira probleme vazane za vaše oralno zdravlje.