Trudnice

Oralno zdravlje trudnica

Pexels Photo

Tokom trudnoće ne treba zanemariti brigu o zubima i desnima jer trudnoća može pogoršati neke dentalne probleme. Važno je tokom trudnoće nastaviti posete stomatologu radi redovnih pregleda i profesionalnog čišćenja zuba.

Obavezno recite vašem stomatologu da ste trudni i on će vam pomoći i motivisati vas da tokom trudnoće vodite računa o vašem oralnom zdravlju, objasniće vam koji su mogući problem koji mogu nastati tokom perioda trudnoće i kako da zajedno sprečite da do problema dođe.

Posete stomatologu za većinu trudnica su bezbedne tokom perioda trudnoće. Kada budete zakazivali posetu kod stomatologa naglasite u kom mesecu trudnoće se nalazite.

Ukoliko je vaša trudnoća rizična ili ukoliko postoje neki drugi zdravstveni problem moguće je da će vaš ginekolog i vaš stomatolog savetovati odlaganje poseta stomatologu. Razgovarajte o tome sa njima.

Obavezno obavestite stomatologa ukolko uzimate neke lekove ili ukoliko vam je vaš ginekolog dao bilo kakve specijalne preporuke.

Obavezno obavestite stomatologa o bilo kakvoj promeni koju ste primetili u vašim ustima kao što su otečene desni, crvenilo desni,krvarenje desni.

Pravilna nega

U trudnoći nastavite sa svakodnevnom rutinom pranja zuba dva puta dnevno, pastama koje sadrže fluor.

Koristite jednom dnevno konac za zube.

Redovno posećujte vašeg stomatologa radi profesionalnog čišćenja zuba i redovnih pregleda.

Prepoznati problem

Gingivitis

Tokom trudnoće dolazi do hormonskih promena. To može uticati i na promene u ustima. Kod nekih trudnica dolazi do pojave gingivitisa- upale desni. Gingivitis se manifestuje otokom desni, osetljivošću desni, crvenilom i blagim krvarenjem tokom pranja zuba i korišćenja konca za čišćenje.

Ukoliko primetite ove promene obratite se stomatologu jer nelečeni gingivitis može dovesti do ozbiljnijih komplikacija oralnog zdravlja-pojave infekcije, oboljevanja potpornog aparata zuba, parodontopatije i gubitka zuba.

Snimanje zuba u trudnoći

U nekim slučajevima će možda biti neophodno rendgensko snimanje zuba radi dijagnostikovanja oboljenja zuba.

Doze zračenja dentalnih rendgen aparata su minimalne ali će vas i vašu bebu osoblje ordinacije od radijacije zaštititi olovnom keceljom i olovnim okovratnikom za štitnu žlezdu.

Lekovi u trudnoći

Nakon nekih stomatoloških intervencija vaš stomatolog će se odlučiti da vam propiše neku medikamentoznu terapiju kako bi vam ublažio tegobe. To mogu biti lekovi protiv bolova ili neki antibiotik. Da bi propisana terapija bila efikasna vaš stomatolog mora znati ako već pijete neke lekove ili suplemente koje vam je propisao vaš ginekolog. Zbog toga je veoma važno da vašeg stomatologa informišete ukoliko pijete bilo koji lek. Možda će se vaš stomatolog i vaš ginekolog konsultovati radi propisivanja adekvatne terapije.

Pravilna ishrana za oralno zdravlje

Pexels Photo

Ishrana u trudnoći je veoma važna i za vas i za razvoj vaše bebe , a i za razvoj bebinih zuba-razvitak bebinih zuba započinje između 3 i 6 meseca trudnoće.

Šta treba jesti?

Voće ipovrće

Žitarice

Mlečne proizvode

Namirnice koje sadrže proteine- meso, jaja, riba,

Šta treba izbegavati?

Namirnice koje sadrže veliku količinu šećera: čokolada, kolači, sušeno voće, torte, napici koji sadrže veliku količinu šećera uključujući i đuseve; radije pijte vodu i mleko.

Svi saveti na ovim stranicama su opšte prirode i imaju informativni i edukativni karakter. Nijedna informacija na ovim stranicama ne može zameniti savete i profesionalnu negu koje ćete dobiti isključivo od vašeg stomatologa, koji ima znanje i stručnost da dijagnostikuje i sanira probleme vazane za vaše oralno zdravlje.